Büromuz, vasiyetnamenin düzenlenmesi, veraset belgesinin alınması ve bu belgelerin yurt dışından temin edilmesi halinde, tanıma ve tenfiz işlemlerinin bu hükümlere uygun olarak yapılması gibi konularda yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Türkiye'de uluslararası özel hukuk, mirasın bölünmesi, miras hukukuna ilişkin sözleşmelerin hazırlanması, miras hukukuna ilişkin sözleşmelerin hazırlanması, mülkün tespiti ve yönetimi, müşterek kiracılıktan ayrılma işlemlerinin yapılması, ölüme bağlı tasarrufların azaltılması ve dosyalanması, iptal davalarının takibi ve sonuçlandırılması.
Miras Hukuku’nun ölüm ya da gaiplik halinde kişinin mal varlığı üzerinde yapılacak işlemleri belirleyen hukuk dalı olduğunu söyledik. Mirastan yararlanma hakkını anayasal çerçevede sonuçlandıran Miras Hukuku, Türk Medeni Kanunu kapsamındadır.
Baktığımızda 2 tür mirasçı vardır; yasal ve atanmış mirasçılar. Murisin terekesi üzerinde ölüme bağlı tasarrufla birlikte yasal mirasçılarının dışında kişiler de hak sahibi olabilir. Bunlara atanmış mirasçı denir. Miras bırakan kişinin iradesi ile seçilen kişidir.
Miras hukuku alanında; vasiyetname hazırlanması, miras taksim sözleşmelerinin hazırlanması, vasiyetnameden dönülmesi sürecinin hazırlanması ve yürütülmesi, saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarma, miras sözleşmesinin sona ermesine ya da iptaline ilişkin sürecin hazırlanması ve yürütülmesi aşamalarında, ayrıca ölüme bağlı tasarruflar ve ölenin mallarının mirasçıları arasındaki paylaşımı konusunda avukatlar danışmanlık yapar.
Miras hukuku davaları ise;
Mirasçılar arasında miras bırakanın malları belli kurallar çerçevesinde paylaştırılır. Ölen kişinin eşi sağ ise miras paylaşım oranları yasal mirasçılar arasında kanunda belirtilen oranlara göre değişir.
Saklı paylı mirasçılar ve saklı pay oranları şöyledir;
Miras bırakan kişi, medeni kanunda belirtilen uygunsuz davranışlarda bulunmaları halinde saklı paylı mirasçıları mirastan çıkarılabilirler.
Saklı paylı mirasçılar, miras bırakan kişi veya yakınlarına yönelik ağır bir suç işlerse ya da aile üyelerine karşı aile hukuku kaynaklı ödevlerini yerine getirmez ise mirasçılıktan çıkarılabilir.
Saklı paylı mirasçı mirastan çıkarılması durumunda hem mirastan pay alamaz hem de tenkis davası açamaz. Mirastan çıkarılan saklı paylı mirasçının payı ise alt soyu (çocuk-torun) varsa onlara geçer. Yoksa diğer mirasçılara eşit oranda paylaştırılır. Mirastan çıkarma sebebi açıkça belirtilmezse çıkarma işlemi geçersiz olur.